Po africku a zdravě: Takhle baví jíst naše studenty
V životě si máme dělat radost! Není to jen o koupi nového oblečení nebo dovolené. Jídlo je věc, bez které se většina z nás neobejde. Nemusí to být jen povinnost, ale může nám přinést pocit uspokojení. Zdravé jídlo nemusí být bez chuti. Kapusta nemusí být nechutná! Vařit se dá skvěle, hodně jíst a přitom nepřibírat. Tady můžete nalézt malou inspiraci…
- Věděli jste, že v některých částech Afriky se hovoří německy?!
Mrkvovo-čočková polévka z Egypta
Ingredience:
- 350g červené čočky
- 1 větší cibule
- 3 větší mrkve
- 2 menší brambory
- 2 stroužky česneku
- lžička římského kmínu (rozdrceného)
- lžička kurkumy
- čerstvý zázvor dle chuti
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Na másle orestujte cibulku, přidejte česnek, zázvor nakrájený na kostičky a koření. Ještě chvíli nechte.
- Přisypte nakrájenou zeleninu i propláchnutou čočku. Zalijte vývarem (příp. vodou), dochuťte a přiveďte k varu.
- Pomalu nechte vařit cca 15 min, dokud není čočka měkká. Rozmixujte a podávejte pokapané citronem.
Zeleninové Tajine z Maroka
Ingredience:
- plechovka nakládaných rajčat
- 1 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- lžička mletého zázvoru
- lžička římského kmínu
- lžička mleté skořice
- 1 větší cuketa
- 3 velké mrkve
- 1 menší lilek
- hrnek vývaru či vody
- plechovka cirzny
Postup:
- Nakrájejte mrkev (na větší) a cuketu a lilek na menší kousky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a na něm osmažte cibulku.
- Přidejte česnek a všechno koření. Přidejte zeleninu a ještě chvíli smažte.
- Přidejte rajčata, vývar, cizrnu, dosolte a opepřete. Vařte cca 15 min.
CO JE TO TAJINE? Je to speciální hliněný hrnec používaný hlavně v Maroku, v němž se maso i zelenina velmi pomalu dusí. Podle něj se jmenují pokrmy, co se v něm připravují :-)
Komentáře
Přidat komentář